backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
gr  Γενικές Πληροφορίες | Οι κανόνες του Γκο  United Kingdom Spain Catalunya France pt Italy Poland tr Romania ru Norway bg Germany The Netherlands
Όλοι οι κανόνες συνοπτικά

Μια αναφορά σε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού για να τους συμβουλεύεστε όταν χρειάζεται ή για να τους τυπώσετε.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

Το γκόπαν
/studying/rules/.img/7x7.gif Το Γκο παίζεται πάνω σε ένα τετράγωνο σανίδι με οριζόντιες και κάθετες γραμμές, που ονομάζεται γκόπαν. Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις του είναι 9x9, 13x13 και 19x19. Σε επίσημους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται πάντα γκόπαν διαστάσεων 19x19. Για να εξηγήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού θα χρησιμοποιήσουμε ένα γκόπαν διαστάσεων 7x7. Μια παρτίδα Γκο ξεκινά με το γκόπαν άδειο (εξαίρεση: βλ. Κεφάλαιο Πλεονέκτημα ). Το σημείο στο κέντρο είναι χρήσιμo για τον προσανατολισμό του παίχτη αλλά και ως σημείο αναφοράς (βλ. Κεφάλαιο πλεονέκτημα ).
Νόμιμες κινήσεις
/studying/rules/.img/inturn.gif Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, όπως το σκάκι και τη δάμα, στο Γκο οι πέτρες τοποθετούνται πάνω στις διασταυρώσεις μεταξύ δυο γραμμών και όχι μέσα στα τετράγωνα. Στη διπλανή εικόνα αναπαρίστανται οι πρώτες κινήσεις μιας παρτίδας. Οι πέτρες είναι αριθμημένες ώστε να φαίνεται η σειρά που παίχτηκαν. Οπως ορθά έχετε παρατηρήσει, στο Γκο ξεκινάει πάντοτε ο παίχτης με τις μαύρες πέτρες. Μια άλλη νόμιμη κίνηση που όμως δεν είναι δυνατό να αναπαραστήσουμε γραφικά είναι το πάσο (pass, δηλαδή όταν ο παίχτης δεν τοποθετήσει καμία πέτρα στο γκόπαν). Όταν και οι δυο παίχτες δηλώσουν διαδοχικά πάσο, τότε η παρτίδα τελειώνει.
Αιχμαλωσία πετρών
/studying/rules/.img/capture.gif
Διαγρ. 1-1: Ο Μαύρος παίζει στο 1
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Διαγρ. 1-2: και αιχμαλωτίζει μια πέτρα
/studying/rules/.img/thecap.gif
Διαγρ. 1-3: Αιχμαλωσία μιας πέτρας...
Κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας μπορείτε να αιχμαλωτίσετε μια ή περισσότερες πέτρες του αντιπάλου σας περικυκλώνοντας τις κατα τέτοιο τρόπο, ώστε όλες οι διασταυρώσεις που τις περιστοιχίζουν να κατέχονται από τις δικές σας πέτρες. Στις δυο πρώτες απεικονίσεις στα αριστερά αναπαρίσταται η αιχμαλωσία μιας πέτρας ενώ στα δεξιά βλέπουμε την αιχμαλωσία τριών πετρών. Όταν ο παίχτης με το μαύρο χρώμα τοποθετήσει την πέτρα του στο σημείο 1 οι άσπρες πέτρες αιχμαλωτίζονται και πρέπει να αφαιρεθούν από το γκόπαν, με το αποτέλεσμα να φαίνεται στα διαγράμματα 1-2 και 2-2. /studying/rules/.img/capture3.gif
Διαγρ. 2-1: Ο Μαύρος παίζει στο 1
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Διαγρ. 2-2: και αιχμαλωτίζει τρεις πέτρες!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Διαγρ. 2-3: Αιχμαλωσία τριών πετρών...

Σημείωση 1: Η αιχμαλωσία είναι τις περισσότερες φορές αρνητική εξέλιξη για τον παίχτη που θα την υποστεί. Εντούτοις, σε αρκετές περιπτώσεις ο παίχτης επιλέγει συνειδητά να θυσιάσει μια ή περισσότερες πέτρες με σκοπό να κερδίσει πλεονέκτημα σε κάποια άλλη περιοχή του γκόπαν.

Στόχος του παιχνιδιού
/studying/rules/.img/endgame.gif Στόχος στο Γκο είναι η κατάκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερης περιοχής πάνω στο γκόπαν. Η περιοχή του κάθε παίχτη αποτελείται από τον αριθμό των πετρών που έχει τοποθετήσει καθώς και τον αριθμό των πετρών που θα μπορούσε να προσθέσει εντός της περιοχής του, δηλ. της περιοχής που περικλείουν οι πέτρες του. Στην εικόνα βλέπουμε μια παρτίδα Γκο που έχει τελειώσει. Το αποτέλεσμα της έχει ως εξής: ο μαύρος έχει 11 πετρες πάνω στο γκόπαν και θα μπορούσε, εντος των τειχών του, να τοποθετήσει άλλες 16. Ο άσπρος έχει 11 πέτρες πάνω στο γκόπαν και θα μπορούσε να τοποθετήσει άλλες 11 εντός των τειχών του. Έτσι, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι 11+16 - 11+11 = 5. Ο μαύρος έχει κερδίσει αυτή την παρτίδα με διαφορά 5 βαθμών.
Κόμι
/studying/rules/.img/endgame.gif Δίκαιολογημένα θα μπορούσε κανείς να ισχυρίστεί οτι δεν είναι δίκαιο που ο μαυρος κέρδισε την σχολιασμένη παρτίδα επειδή είχε το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Για αυτό το λόγο, ο άσπρος στο τέλος του παιχνιδιού «αποζημιώνεται» με το κόμι (Ιαπωνική λέξη).
Είναι αξιοσημείωτο, ότι το κόμι δεν εξαρτάται από τις διαστάσεις του γκόπαν.Οι Ιάπωνες επαγγελματίες παίχτες Γκο υποστηρίζουν ότι το κόμι πρέπει να είναι 5½ βαθμοί για όλα τα γκόπαν (9x9, 13x13, 19x19). Η σχολιασμένη παρτίδα έχει παιχτεί σε γκόπαν με διαστάσεις 7x7. Αν υποθέσουμε ότι το κόμι έπρεπε να ήταν και σε αυτή την περίπτωση 5½ βαθμοί, τότε ο άσπρος θα είχε κερδίσει την παρτίδα με διαφορά ½ βαθμού (η μικρότερη δυνατή διαφορά).

Σημείωση 1: Η αξία του κόμι μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα ή ακόμα και από τουρνουά σε τουρνουά. Την αξία του κόμι την ορίζει πάντοτε ο διοργανωτής του τουρνουά.

Σημείωση 2: Στο κόμι συμπεριλαμβάνεται μισός βαθμός (5½)για να διασφαλιστεί ότι καμία παρτίδα δεν θα λήξει με ισοπαλία.

Ko
/studying/rules/.img/ko.gif
Διαγρ. 1: Παίζουν τα Μαύρα...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Διαγρ. 2: Αν αιχμαλωτιστεί μια Λευκή πέτρα...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Διαγρ. 3: Έχουμε αυτή τη θέση...
Τώρα όμως είναι η σειρά των Λευκών... /studying/rules/.img/ko2.gif
Διαγρ. 4: Τα Λευκά θα μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν τη μαύρη πέτρα...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Διαγρ. 5: Σχηματίζοντας τη θέση στο διάγραμμα 1...
/studying/rules/.img/theko.gif
Διαγρ. 6: Επανάληψη επ' αόριστο...
Αν κοιτάξετε προσεκτικά το διάγραμμα θα παρατηρήσετε ότι η διαδικασία που απεικονίζεται θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται επ' αόριστο. Προς αποφυγή αυτής της κατάστασης, έχει επινοηθεί ένας ειδικός κανονισμός, ο κανονισμός του ko (Ιαπωνική λέξη), μεσω του οποίου απαγορεύεται η επανάληψη της ίδιας θέσης.

Σημείωση 1: Λόγω της ύπαρξης του ko, η κίνηση αρ. 2 απαγορεύεται.

Σημείωση 2: Απαγορεύεται η επανάληψη της ίδιας θέσης λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο το γκόπαν. Μετά από κίνηση σε άλλο σημείο του γκόπαν, επιτρέπεται το παίξιμο στη θέση 2. Όταν είναι σημαντικό να παιχτεί το ko, κινήσεις σε άλλα σημεία του γκόπαν συνήθως απειλούν θέσεις του αντιπάλου, έτσι ώστε να χρήζουν απάντησης και να δώσουν την ευκαιρία να κερδιθεί το ko. Τέτοιες κινήσεις ονομάζονται "απειλές ko".

Πλεονέκτημα (Handicap)
Ένα από τα πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά του Γκο είναι ότι δεν είναι απαραίτητο οι αντιπάλοι να έχουν την ίδια δύναμη/πείρα για να απολαύσουν μια συναρπαστική παρτίδα. Το Γκο επιτρέπει την εξίσωση των πιθανοτήτων των παικτών για νίκη, με την τοποθέτηση πριν την έναρξη του παιχνιδιού μερικών επιπλέον πετρών. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά δύναμης μεταξύ των παιχτών, τόσο περισσότερες πέτρες τοποθετούνται στο γκόπαν. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Οι πέτρες αυτές ονομάζονται πλεονέκτημα (handicap) και συνήθως τοποθετούνται σε προκαθορισμένα σημεία, τα οποία είναι σημασμένα με την έντονα μαύρη κουκίδα.
Εδώ απεικονιζονται δυο παραδείγματα: μια παρτίδα με πλεονέκτημα 3 πετρών και μια με 9. Το πλεονέκτημα 9 πετρών θεωρείται κατά κανόνα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να παραχωρηθεί σε γκόπαν διαστάσεων 19x19, ενώ όπως παρατηρείτε, είναι υπερβολικό στις περιπτώσεις που η παρτίδα παίζεται σε γκόπαν διαστάσεων 7x7..

home | prev | index | next

home > Οι κανόνες του Γκο > Όλοι οι κανόνες συνοπτικά

Feedback: editor@gobase.org