backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
The Netherlands  algemene informatie | de regels van het go spel  United Kingdom Spain Catalunya France pt Italy gr Poland tr Romania ru Norway bg Germany
Alle regels op één pagina

Op deze pagina nogmaals alle regels op een rijtje, handig als naslag of om uit te printen.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

Het Go Bord
/studying/rules/.img/7x7.gif Go wordt gespeeld op een vierkant bord bestaand uit een willekeurig aantal kruisende lijnen. De gebruikelijke bord groottes zijn 9x9, 13x13 of 19x19 lijnen, waarvan de laatste de officiële toernooi afmeting is. Om je de spelregels uit te leggen zullen we een 7x7 bord gebruiken omdat dat hiervoor meer dan voldoende groot is.
Je begint de partij op een leeg bord (maar zie ook sectie handicap). De zwarte punt in het midden van het bord is handig als orientatie punt maar is ook een indicator (nogmaals: zie sectie handicap).
Legale Zetten
/studying/rules/.img/inturn.gif Een Go zet wordt op de kruispunten van de lijnen gespeeld. Dit verschilt van wat je gewend bent van andere denkspelen zoals schaken en dammen. In het diagram tonen we de eerste vier zetten van een demonstratie partij. De zetten zijn genummerd om aan te geven in welke volgorde de zetten gespeeld zijn. Precies, in het Go spel begint de zwart speler! Een andere legale zet, lastig om in het diagram aan te geven is "pas". Als beide spelers passen dan is de partij afgelopen.
Stenen Slaan
/studying/rules/.img/capture.gif
Dia 1-1: Zwart speelt 1
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Dia 1-2: en slaat één steen
/studying/rules/.img/thecap.gif
Dia 1-3: Eén steen slaan...
Tijdens een Go partij kunnen er één of meer stenen geslagen worden door ze volledig te omsingelen, dat wil zeggen door alle lege kruispunten op te vullen. We geven twee voorbeelden: links het slaan van één steen, rechts het slaan van drie stenen. Op het moment dat zwart 1 speelt verwijdert hij de geslagen witte stenen van het bord wat leidt tot het tweede diagram. /studying/rules/.img/capture3.gif
Dia 2-1: Zwart speelt 1
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Dia 2-2: en slaat drie stenen!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Dia 2-3: Drie stenen slaan...

Opmerking 1: Onnodig te zeggen dat het normaal gesproken niet best is geslagen te worden. Maar er zijn talloze situaties waarin je steentjes offert om elders een voordeeltje te boeken.

Doel van het Spel
/studying/rules/.img/endgame.gif De doel van het Go spel is om een groter deel van het bord te veroveren dan je tegenstander. Het veroverde deel bestaat uit de stenen die je op het bord geplaatst hebt plus de stenen die je veilig zou kunnen toevoegen, dat wil zeggen binnen je eigen muren. Het diagram toont een typische eindpositie. De score van deze partij zou zijn: zwart heeft 11 stenen op het bord staan en kan nog 16 stenen binnen zijn eigen muren plaatsen, wit heeft 11 stenen op het bord en kan 11 stenen binnen zijn muren plaatsen. De score is dus: 11+16 - 11+11 = 5 punten voor zwart. Zwart heeft deze partij gewonnen.
Komi
/studying/rules/.img/endgame.gif Je zou kunnen argumenteren dat het niet eerlijk is dat zwart de demonstratie partij wint omdat hij mocht beginnen en dus eigenlijk al een voordeel had. Daar heb je gelijk in. Vandaar dat de wit speler een compensatie ontvangt omdat hij pas als tweede speelt. Deze compensatie heet komi (Japans).
Opmerkelijk genoeg variëert de komi nauwelijks als de bord grootte verandert. Volgens Japanese professionele Go spelers is een eerlijke komi 5½ punt voor zowel 9x9, 13x13 als 19x19. In de demonstratie partij speelden we op een 7x7 bord. Als we aannemen dat de komi dan nog steeds 5½ punt is dan zou wit de partij nu winnen met een ½ punt, het kleinst mogelijke verschil.

Opmerking 1: De hoeveelheid komi kan verschillen per land. Het kan zelfs per toernooi verschillen. In feite is het aan de toernooi organisatie met hoeveel komi gespeeld wordt.

Opmerking 2: Het feit dat de komi een ½ punt bevat verzekert dat de partij niet in een gelijkspel kan eindigen.

De Ko Regel
/studying/rules/.img/ko.gif
Dia 1: In deze positie is zwart aan zet...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Dia 2: Zwart zou de witte steen kunnen slaan...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Dia 3: Wat leidt tot deze positie met wit aan zet...
Nu is het dus wit's beurt... /studying/rules/.img/ko2.gif
Dia 4: Wit zou ook kunnen besluiten te slaan...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Dia 5: Wat weer leidt tot de positie in dia 1...
/studying/rules/.img/theko.gif
Dia 6: Eindeloos...
Je krijgt het idee: dit kan zich eindeloos herhalen. Om te voorkomen dat dit gebeurt heeft het spel een speciale regel: de ko (Japans) regel. Deze regel zegt dat het verboden is een positie op het bord te zetten die al eerder in de partij is voorgekomen. Hiermee wordt bovengenoemde situatie voorkomen.

Opmerking: Dus in het bovenstaande diagram is wit 2 verboden vanwege de ko regel.

Handicap
Een van de aardige eigenschappen van het Go spel is dat je niet altijd een speler van gelijke sterkte/ervaring nodig hebt om een spannende partij te spelen. Het spel staat toe het sterkte verschil te kompenseren met een aantal extra stenen op het bord bij de start van de partij. Hoe groter het sterkte verschil hoe meer stenen je plaatst. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Deze stenen worden handicap stenen genoemd. De handicap stenen worden normaal gesproken op vooraf bepaalde punten geplaatst welke op het bord aangegeven zijn met een iets dikkere punt.
We tonen twee voorbeelden: een handicap 3 en een handicap 9 partij, wat normaal gesproken gelijk het maximum is op een 19x19 bord en (zoals het diagram duidelijk illustreert) veel te veel is voor een 7x7 bord.

home | prev | index | next

home > de regels van het go spel > alle regels op één pagina

Feedback: editor@gobase.org