backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
bg  Обща информация | Правилата на Го  United Kingdom Spain Catalunya France pt Italy gr Poland tr Romania ru Norway Germany The Netherlands
Всички правила на една страница

Набор от всички правила, подходящ за справки или за печатане.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

Дъската за Го
/studying/rules/.img/7x7.gif Го се играе на дъска, разграфена на определен брой пресичащи се линии. Нормалните размери имат 9x9, 13x13 или 19x19 линии, като последният е официалният турнирен размер. За да обясним правилата на играта, ще използваме дъска 7x7, тъй като тя ще е най-подходяща за целта. Играта започва с празна дъска (но вижте и раздела хендикеп). Черната точка в средата на дъската е полезна за ориентация, но е и индикатор (отново вижте раздел хендикеп).
Позволени ходове
/studying/rules/.img/inturn.gif Ходовете в Го се играят на пресечните точки на линиите. Това е различно, в сравнение с познати игри като шахмат и шашки. На фигурата са показани първите четири хода на една учебна игра. Ходовете са номерирани, за да се ориентирате в последователността, в която са изиграни. Веднъж поставен, камъкът не се мести. Да, така е, в Го първи играят черните. Друг позволен ход, който трудно може да бъде изразен с диаграма, е обявяването на пас. Когато и двамата играчи пасуват, играта свършва.
Взимане на камъни
/studying/rules/.img/capture.gif
Диагр. 1-1: Черният играе 1
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Диагр. 1-2: и взима един камък
/studying/rules/.img/thecap.gif
Диагр. 1-3: Взимане на един камък...
По време на играта, един или повече камъни могат да бъдат взети, ако бъдат напълно оградени, т.е. ако бъдат запълнени всички свободи около тях. Показани са два примера: вляво взимане на един камък, вдясно - взимане на три камъка. След като е играл 1, черният взима заградените бели камъни от дъската, след което се стига до позициите в диаграма 2. /studying/rules/.img/capture3.gif
Диагр. 2-1: Черинят играе 1
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Диагр. 2-2: и взима три камъка!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Диагр. 2-3: Взимане на три камъка...

Заб.: Едва ли е нужно да казваме, че взимането на камъните Ви обикновено е лошо. Но има много ситуации, в които играчите жертват един или няколко камъка, за да получат предимство другаде на дъската.

Целта на играта
/studying/rules/.img/endgame.gif Целта в Го е да се загради по-голяма част от дъската, отколкото противника. Заградената част се състои от камъните на дъската, плюс камъните, които биха могли безопасно да бъдат добавени, т.е .вътре в рамките на собствената заградена територия. Фигурата показва една финална позиция. Резултатът от тази игра би бил: черният има 11 камъка на дъската и би могъл да добави 16 камъка в собствената си територия; белият има 11 камъка на дъската и би могъл да добави 11 камъка в територията си, така че резултатът е 11+16 - 11+11 = 5 точки повече за черния. Черният печели играта.
Коми
/studying/rules/.img/endgame.gif Може би ще възразите, че не е справедливо, че черния спечели примерната игра, тъй като той имаше предимството да играе пръв. Правилно. Ето защо, белият получава компенсация за това, че играе втори. Тази компенсация се нарича коми (от японски).
Интересното е, че комито не зависи от големината на дъската. Според японските професионални играчи по Го, комито трябва да е 5½ точки за дъски с размери 9x9, 13x13 и 19x19. В примерната игра играхме на дъска 7x7. Да приемем, че комито също е 5½ точки - тогава белият би спечелил играта с ½ точка, най-малката възможна печалба.

Заб. 1: Комито може да е различно в различните страни. То може да е различно дори в различни турнири. По принцип, организаторите им решават точно с какво коми ще се играе играта.

Заб. 2: Тъй като комито съдържа и половин точка (5½), играта не може да завърши реми.

Правилото за ко
/studying/rules/.img/ko.gif
Диагр. 1: На ход е черният...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Диагр. 2: Ако реши да вземе един бял камък...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Диагр. 3: Това ще доведе до тази позиция...
Но сега на ход е белият... /studying/rules/.img/ko2.gif
Диагр. 4: Белият би могъл да реши да вземе един камък...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Диагр. 5: Което води до позицията от диагр. 1...
/studying/rules/.img/theko.gif
Диагр. 6: И така безкрайно...
Представете си следната ситуация: това може да се повтаря до безкрай. За да не се случва това, в Го има специално правило, правилото за ко (от японски). Правилото за ко забранява същата позиция (т.е. на цялата дъска!) да бъде повтаряна.

Заб. 1: Ето защо, в горната диаграма, бял 2 е забранен заради ко правилото.

Заб. 2: Не е позволено да се повтаря позицията на дъската (цялата дъска), така че след като е бил изигран един (или няколко) камъка другаде, отново можете да вземете ко-то. Когато е важно да бъде взето (и спечелно) дадено ко, тези ходове "другаде" обикновено заплашват нещо, на което противникът трябва да отговори и така няма време да свърже ко-то. Такива ходове се наричат "ко-заплахи".

Хендикеп
Една от (многото) хубави черти на Го е, че не е нужно винаги да играете срещу противник с еднаква сила/опит, за да се получи интересна игра. Го позволява да се изравнят шансовете на двамата играчи за победа, като се добавят няколко първоначални камъка на дъската. Колкото е по-голяма разликата между играчите, толкова повече камъка се добавят. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Това са т.нар. хендикеп камъни. Обикновено те се поставят на предварително обозначените точки - черните точки на дъската.
Това са два примера: с хендикеп 3 и с хендикеп 9. Последното обикновено се смята за максимума за дъска 19x19 и (както се вижда и от диаграмата) е повече от достатъчно за 7x7.

home | prev | index | next

home > Правилата на Го > Всички правила на една страница

Feedback: editor@gobase.org