backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
Catalunya  informació general | les regles del go  United Kingdom Spain France pt Italy gr Poland tr Romania ru Norway bg Germany The Netherlands
Totes les regles en una sola pàgina

Un resum de totes les regles, d'utilitat com a referència o per imprimir.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

El Tauler de Go
/studying/rules/.img/7x7.gif Al Go s'hi juga sobre un tauler quadrat que consisteix en un cert nombre de línies que es creuen perpendicularment. Les diferents mides solen ser 9x9, 13x13 o 19x19 línies. Aquesta darrera és la mida oficial utilitzada en competició. Per explicar-vos les regles del joc, però, farem servir un tauler 7x7, mida suficient per aquest propòsit. El joc es comença amb el tauler buit (tanmateix referir-se a la secció handicap). El punt negre en el centre del tauler és útil per a orientar-se, però també serveix com a referència (altre cop consultar la secció handicap).
Jugades Legals
/studying/rules/.img/inturn.gif En el Go, qualsevol jugada s'ha d'efectuar sobre les interseccions de les línies, contràriament al que passa amb altres jocs, com ara els escacs o les dames. En la figura es mostren les primeres quatre jugades d'una partida d'ensenyament. Les jugades estàn numerades d'acord amb l'ordre amb el que s'han jugat. Efectivament, en el Go les negres fan el primer moviment! Una altra jugada legal, difícil de representar en una figura, és el fet de passar. Quan els dos jugadors han passat, la partida acaba.
Capturant les Pedres
/studying/rules/.img/capture.gif
Dia 1-1: Negre juga 1...
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Dia 1-2: ... i captura una pedra
/studying/rules/.img/thecap.gif
Dia 1-3: Captura d'una pedra
Durant una partida de Go, una o més pedres poden ser capturades quan són completament encerclades, és a dir, si les interseccions lliures que es troben inmediatament al seu voltant són ocupades per pedres del contrari. Es mostren dos exemples: a l'esquerra la captura d'una sola pedra, a la dreta la captura de tres pedres d'un sol cop. Quan negre ha jugat 1 retira del tauler les pedres blanques capturades, el que ens porta a la situació del segon diagrama. /studying/rules/.img/capture3.gif
Dia 2-1: Negre juga 1 ...
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Dia 2-2: ... i captura tres pedres!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Dia 2-3: Captura de tres pedres

Note 1: No hi ha a dir que generalment deixar-se capturar les pedres és dolent. Tot i així, hi ha situacions en les que sacrificar una o més pedres permet obtenir un cert avantatge en una altra part del tauler.

Objectiu del Joc
/studying/rules/.img/endgame.gif L'objectiu del Go és conquerir una part més gran del tauler que el contrari. La part conquerida consisteix en les pedres que s'han jugat sobre el tauler més aquelles que es podrien afegir sense risc (és a dir a l'interior de les pròpies fronteres). La figura mostra un possible final de partida. La puntuació resultant seria: negre té 11 pedres sobre el tauler i podria afegir 16 pedres més a l'interior de la seva frontera; blanc té 11 pedres sobre el tauler i podria afegir 11 pedres més a l'interior de la seva frontera. Així: 11+16 - 11+11 = 5 punts per a negre. Negre ha guanyat aquesta partida.
Komi
/studying/rules/.img/endgame.gif Podreu argumentar que no és del tot just que negre hagi guanyat la partida d'ensenyament, ja que disposava de l'avantatge del primer moviment. I tindreu raó. És per això que el jugador blanc rep una compensació en punts pel fet de moure en segon lloc. Aquesta compesació es diu komi (en japonés).
Curiosament, el komi gairebé no depèn de la mida del tauler sobre el que s'està jugant. Segons els jugadors professionals de Go japonesos, el komi hauria de ser 5½ punts per a mides de tauler 9x9, 13x13 i 19x19. La partida d'ensenyament es va jugar sobre un tauler 7x7. Assumint que el komi es mantingués a 5&frac&12; punts, llavors blanc hauria guanyat la partida per ½ punt, la diferència de punts més petita possible.

Nota 1: El valor del komi pot variar entre els diferents països. Pot variar fins i tot entre esdeveniments competitius, segons el criteri de l'organitzador.

Nota 2: El fet de que s'hagi inclòs mig punt en el komi (5½) assegura que al final de la partida no es produeixi un empat.

La Regla del Ko
/studying/rules/.img/ko.gif
Dia 1: Li toca jugar a negre...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Dia 2: Si decideix capturar la pedra blanca...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Dia 3: S'arriba a aquesta posició...
Però ara és el torn de blanc... /studying/rules/.img/ko2.gif
Dia 4: Blanc podria decidir capturar la pedra negra...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Dia 5: Arribant a la posició del diagrama 1...
/studying/rules/.img/theko.gif
Dia 6: Sense fi...
Tal com es veu en la figura: aquest procés podria repetir-se indefinidament. Per tal d'evitar aquesta situació es va crear una regla especial, la regla del ko (en japonès). La regla del ko té prohibit que la situació del tauler (sencer!) es pugui repetir durant una partida.

Nota 1: Llavors en la seqüència dels diagrames anteriors la jugada 2 de blanc queda prohibida d'acord amb la regla del ko.

Nota 2: No es pot repetir la situació del tauler sencer, així que un cop s'han jugat una o més pedres en qualsevol altre lloc del tauler, es pot capturar de nou el ko. Quan la captura del ko és important, la jugada que l'oponent fa abans de recapturar el ko generalment és de contestació obligatòria, per evitar que el contrari pugui conectar el ko. Aquestes jugades reben el nom d'"amenaces de ko".

Hàndicap
Una de les moltes i fantàstiques característiques del Go és que per jugar una partida emocionant no cal un oponent de la mateixa força o experiència. El Go permet igualar les possibilitats de guanyar una partida afegint inicialment sobre el tauler unes quantes pedres. Quan més gran sigui la diferència de força entre jugadors, més pedres s'hauran d'afegir. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Aquestes pedres s'anomenen pedres de hàndicap. Generalment, les pedres de hàndicap es situen en uns punts predeterminats, que s'indiquen sobre el tauler amb un punt més gruixut.
Es mostren dos exemples: una partida a hàndicap 3 i una altra a hàndicap 9. El hàndicap a 9 pedres es considera el màxim per un tauler 19x19 i, tal com es pot veure en la figura, és més que raonable per un tauler 7x7.

home | prev | index | next

home > les regles del go > totes les regles en una sola pàgina

Feedback: editor@gobase.org