backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
tr  genel bilgi | go'nun kuralları  United Kingdom Spain Catalunya France pt Italy gr Poland Romania ru Norway bg Germany The Netherlands
Bütün kurallar tek sayfada

Tüm kuralların referans olarak kullanışlı veya yazdırmak için faydalı bir özeti.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

Go Tahtası
/studying/rules/.img/7x7.gif Go, üzerinde dikey ve yatay kesişen çizgilerden oluşan bir kare tahta üzerinde oynanır. Go tahtası boyutları 9x9, 13x13 ya da 19x19 çizgidir; 19x19 ise resmi turnuva boyutudur. Kuralları anlatırken buradaki amacımıza en uygun boyut olan bir 7x7'lik tahta kullanacağız. Oyuna boş bir tahta üzerinde başlayacaksınız (fakat, handikap bölümüne de bir bakın). Tahtanın ortasındaki koyu nokta, taş konacak yerlerin daha kolay takip edilebilmesi içindir. Fakat, bir özel anlamı da vardır (burada da handikap bölümüne bakabilirsiniz).
Geçerli hamleler
/studying/rules/.img/inturn.gif Go oyununda hamleler çizgilerin kesişim noktalarına yapılır. Bu, satranç ve dama gibi alışıla gelmiş diğer oyunlardan farklıdır. Şekilde oyun başlangıcındaki ilk dört hamleyi gösteriyoruz. Hamleler oynama sırasını göstermek için sıralanmıştır. Gerçekten de, go oyununda ilk hamleyi siyah yapmaktadır! Diğer bir geçerli hamle de, şekilde gösterilemeyen pas'tır. İki oyuncu da pas geçtiğinde oyun biter.
Taş Alma
/studying/rules/.img/capture.gif
Dia 1-1: Siyah 1 oynar
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Dia 1-2: ve bir taş alır
/studying/rules/.img/thecap.gif
Dia 1-3: Bir taşı alırken...
Bir Go oyunu sırasında bir veya daha çok taş, çevresi tamamen çevrilerek; çevrelerindeki tüm açık noktalar doldurularak esir alınabilir. İki örnek verirsek: Soldaki şekilde bir taşın esir edilmesi gösteriliyor, sağdaki şekil ise üç taşın esir alınmasını göstermekte. Siyah 1'e oynadığında esir aldığı beyaz taşları tahtadan kaldırarak 2nci diyagramlardaki pozisyonları oluşturur. /studying/rules/.img/capture3.gif
Dia 2-1: Siyah 1 oynar
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Dia 2-2: ve üç taşı alır!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Dia 2-3: Üç taşı alırken...

Not 1: Söylemeye gerek yok ama, esir almak genellikle kötüdür. Tahtanın başka bir yerinde avantaj sağlamak için bir, iki taşın feda edildiği çok sayıda durum vardır.

Oyunun Amacı
/studying/rules/.img/endgame.gif Go'da amaç, tahta üzerinde rakibinizden daha fazla alan kazanmaktır. Bu kazanılan alan tahta üzerine yerleştirilen taşlarınız, artı tahta üzerine tehlikesizce yerleştirilebilecek olan taşlardır, örneğin sizin çizdiğiniz duvarların içi. Şekil bir bitmiş oyunu gösteriyor. Bu oyunun sonucu : siyahın tahta üzerinde 11 taşı var ve kendi duvarlarının içine 16 taş ekleyebilir, beyazın ise tahtada 11 taşı var ve 11 taşını kendi duvarlarının içine ekleyebilir, böylelikle sonuç puan 11+16 - 11+11 = 5 puan siyah için. Siyah bu oyunu almıştır.
Komi
/studying/rules/.img/endgame.gif Siyah'ın ilk hamleyi yapmanın avantajına sahip olmasından dolayı Örnek oyun'da kazanmasının adil olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu konuda haklısınız. Bu sebepten dolayı beyaz oyuncunun ikinci olarak oynaması telafi edilir. Bu karşılığa komi (Japonca) denir.
İlginçtir, komi kesin olarak tahta boyutlarına bağlıdır. Japon profesyonel go oyuncularına göre ise komi'nin 9x9, 13x13 ve 19x19 tahta boyutları için 5½ puan olması gereklidir. Örnek oyun'da 7x7 lik bir tahtada oynamıştık. Şimdi komi' nin 5½ puan olduğunu kabul edersek; o zaman beyazın oyunu ½ puan ile kazanması gerekir; bu, olabilecek en ufak farktır.

Not 1: Komi'nin miktarı ülkeden ülkeye değişebilir. Hatta turnuvalar arasında bile fark olabilir. Temel olarak, oyunların kaç komi ile oynanacağı turnuvayı organize edenlere kalmış bir şeydir.

Not 2: Komi'nin yarım puanlı bir değer olmasındaki anlam ise (5½) oyunun berabere sonuçlanmamasını garantiye almaktır.

Ko Kuralı
/studying/rules/.img/ko.gif
Dia 1: Yukarıdaki, sıranın Siyah'ta olduğu pozisyonun olduğun düşünün...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Dia 2: Beyaz taşı almaya karar verebilirdi...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Dia 3: Bu pozisyonun oluşmasına yol açarak
Ama şimdi sıra Beyaz'ın... /studying/rules/.img/ko2.gif
Dia 4: Beyaz da bir taş almaya karar verebilirdi...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Dia 5: Daha önceki (Dia 1) pozisyonu oluşturarak...
/studying/rules/.img/theko.gif
Dia 6: Sonu yok...
Şu görüntüyü elde edersiniz: Bu hareketler kendi içinde sonsuza dek tekrar edebilir. Bunu engellemek için oyunun özel bir kuralı vardır; ko (Japonca) kuralı. Ko kuralı aynı pozisyonun (tüm tahta üzerinde!) kendini tekrar etmesini engeller.

Not 1: Böylelikle yukarıdaki şekilde beyaz 2 hamlesi ko kuralından dolayı yasaktır, yapılamaz.

Not 2: Bu durumun tekrarına "tahtanın bütününde" izin verilmez, bu yüzden bir (veya daha fazla) taş başka bir yere oynandığında, ko'yu tekrar alabilirsiniz. Ko'yu almak (ve kazanmak) önemli olduğunda, oynayacağınız "başka bir yer" genellikle bir şeyleri tehdit eder. Böylece rakibiniz oraya cevap vermek zorunda kalır ve sonuçta ko'yu bağlaması için zamanı olmaz. Bu tür hamlelere "ko tehdidi" denir.

Handikap
Go'nun (pek çok) hoş olan özelliklerinden biri de sizin rakibinizle güzel bir oyun çıkartabilmeniz için aynı güçte/deneyimde olmanıza gerek olmamasıdır. Go oyunu size, oyuncular arasındaki seviyeyi eşitlemek için tahta üzerine bazı taşlar konmuş olarak oyuna başlamanıza izin verir. Büyük seviye farkları için daha çok taş ekleyebilirsiniz. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Bu taşlar handikap taşları olarak isimlendirilir. Handikap taşları çoğunlukla, tahta üzerinde belirtilmiş olan koyu noktalara yerleştirilir.
İki örnek veriyoruz: bir 3 handikaplı ve bir 9 handikaplı oyun. Bu ikinci sayı genellikle 19x19 go için maksimum kabul edilir ve (şekilde de görebildiğiniz gibi) 7x7'lik oyuna kıyasla çok daha anlaşılabilirdir.

home | prev | index | next

home > go'nun kuralları > bütün kurallar tek sayfada

Feedback: editor@gobase.org