backGoBase.org home | prev | index | next
Go, an addictive game Copyright © 1994-2024 GoBase
Romania  informaţii generale | regulile jocului de go  United Kingdom Spain Catalunya France pt Italy gr Poland tr ru Norway bg Germany The Netherlands
Toate regulile pe o pagină

Un rezumat al tuturor regulilor, util ca referinţă sau pentru tipărire.

advertisements

Mahjong Solitaire:
Free Online Mahjongg Games Kostenlos Mahjong Spielen Gratis Mahjong Spellen

GameTop.com

Tabla de Go
/studying/rules/.img/7x7.gif Jocul de Go se desfăşoară pe o tablă pătrată cu un caroiaj format dintr-un anumit număr de linii. Dimensiunile uzuale ale tablei sunt de 9x9, 13x13 sau 19x19 linii, ultima fiind dimensiunea oficială în turnee. Pentru a vă explica regulile jocului vom folosi o tablă de 7x7, care va fi mai mult decât suficientă pentru acest scop. Jocul începe cu tabla goală (dar vedeţi şi sectiunea handicap). Punctul negru din mijlocul tablei este folositor pentru orientare, dar este deasemenea folosit ca marcator (din nou vedeţi secţiunea handicap).
Mutări legale
/studying/rules/.img/inturn.gif O mutare la Go se face prin plasarea unei pietre pe o intersecţie a liniilor tablei. Aceasta diferenţiază Go-ul faţă de ceea ce se obişnuieşte la alte jocuri cum ar fi şah sau dame-şah. În diagramă sunt arătate primele patru mutări ale unui joc demonstrativ. Mutările sunt numerotate pentru a indica ordinea în care au fost jucate. E adevărat, în Go jucătorul cu negrele mută primul! O altă mutare legală, dar care este mai greu de reprezentat în diagramă, este pas. Când ambii jucători spun pas, jocul se termină.
Capturarea pietrelor
/studying/rules/.img/capture.gif
Dia 1-1: Negrul joacă 1
/studying/rules/.img/aftercap.gif
Dia 1-2: şi capturează o piatră
/studying/rules/.img/thecap.gif
Dia 1-3: Capturarea unei pietre...
În timpul unei partide de Go una sau mai multe pietre pot fi capturate dacă sunt înconjurate complet de pietre adverse, adică prin umplerea tuturor punctelor libere din jurul lor. Vom arăta două exemple: în stânga capturarea unei pietre, în dreapta capturarea a trei pietre. Odată ce negrul joacă la 1, el scoate de pe tablă pietrele albe capturate, ceea ce conduce la poziţiile din diagrama a doua. /studying/rules/.img/capture3.gif
Dia 2-1: Negrul joacă 1
/studying/rules/.img/aftercap3.gif
Dia 2-2: şi capturează trei pietre!
/studying/rules/.img/thecap3.gif
Dia 2-3: Capturarea a trei pietre...

Nota 1: Inutil de spus că a fi capturat este în mod normal ceva rău. Există însă numeroase situaţii în care cineva sacrifică una sau mai multe pietre pentru a obţine un avantaj în altă parte.

Scopul jocului
/studying/rules/.img/endgame.gif Scopul jocului de Go este cucerirea unei părţi de tablă mai mare decât oponentul. Părţile cucerite sunt formate din pietrele plasate pe masă plus pietrele care ar putea fi adăugate în siguranţă, adică în interiorul propriilor ziduri. Diagrama arată o poziţie finală. Scorul pentru această partidă ar fi: negrul are 11 pietre pe tablă şi ar putea adăuga 16 pietre înăuntrul zidurilor sale, albul are 11 pietre pe tablă şi ar putea adăuga 11 pietre înăuntrul zidurilor sale, deci scorul este is cu 11+16 - 11+11 = 5 puncte în favoarea negrului. Negrul a câştigat această partidă.
Komi
/studying/rules/.img/endgame.gif Puteţi desigur argumenta că nu este tocmai corect ca negrul să câştige partida demonstrativă pentru că el a avut avantajul primei mutări. Şi aveţi dreptate. Din această cauză jucătorul cu albele primeşte o compensaţie pentru faptul că joacă al doilea. Această compensaţie se cheamă komi (în japoneză).
Este remarcabil faptul că valoarea pentru komi practic nu depinde de dimensiunea tablei de joc. Jucătorii japonezi profesionişti consideră că o valoarea pentru komi ar trebui să fie de 5½ pentru table de dimensiuni 9x9, 13x13 şi 19x19. În jocul demonstrativ am jucat pe o tablă de 7x7. Dacă presupunem tot 5½ pentru komi, atunci albul ar fi câştigat acest joc la jumătate de punct, cea mai mică diferenţă posibilă.

Nota 1: Mărimea komi-ului poate diferi între ţări. Poate diferi chiar între turnee. Este responsabilitatea organizatorilor să decidă ce komi este folosit pentru partidele care sunt jucate.

Nota 2: Faptul că se include jumătate de punct (5½) în komi asigură că o partidă nu se termină la egalitate.

Regula Ko
/studying/rules/.img/ko.gif
Dia 1: Negrul la mutare în această poziţie...
/studying/rules/.img/ko1.gif
Dia 2: Dacă decide să captureze piatra albă...
/studying/rules/.img/afterko1.gif
Dia 3: S-ar ajunge la această poziţie...
Dar acum este rândul albului... /studying/rules/.img/ko2.gif
Dia 4: Albul ar putea decide să captureze o piesă...
/studying/rules/.img/afterko2.gif
Dia 5: Ceea ce duce la poziţia din diagrama 1...
/studying/rules/.img/theko.gif
Dia 6: La nesfârşit...
Ati prins ideea: acest proces s-ar putea repeta la nesfârşit. Pentru a evita acest lucru, jocul are o regulă specială, numită regula ko (în japoneză). Regula ko interzice ca aceeaşi poziţie (pe întreaga tablă!) să se repete.

Note 1: Deci în diagrama de mai sus secvenţa alb 2 este interzisă de regula ko.

Note 2: Cum nu este permis să se repete situaţia "pe întreaga tablă", numai odată cu plasarea în altă parte a unei pietre (sau a mai multora) se permite luarea înapoi a pietrei în ko. Cînd este importantă capturarea (cîştigarea) ko-ului, aceste mutări în altă parte de obicei ameninţă ceva anume, astfel ca oponentul să fie nevoit să răspundă la ele, neavând timp să conecteze ko-ul. Aceste mutări sunt denumite "ameninţări ko".

Handicap
Una dintre (multele) caracteristici frumoase ale Go-ului este că nu aveţi neapărat nevoie de un oponent de tărie/experienţă egală pentru a juca o partidă interesantă. Jocul de Go permite echilibrarea şanselor jucătorilor de a câştiga prin adăugarea la început a unor pietre suplimentare pe tablă. Cu cât diferenţa în tărie este mai mare, cu atât se pot adăuga mai multe pietre. /studying/rules/.img/handicap3.gif
/studying/rules/.img/handicap9.gif Aceste pietre sunt denumite pietre handicap. Pietrele handicap sunt deobicei plasate pe poziţii prestabilite, indicate pe tabla de Go printr-un punct gros.
Prezentăm două exemple: o partidă cu handicap 3 şi o partidă cu handicap 9. Handicapul 9 este deobicei considerat maximul pentru Go pe 19x19 şi (după cum se poate vedea din diagramă) este mult peste ceea ce poate fi considerat rezonabil pentru 7x7.

home | prev | index | next

home > regulile jocului de go > toate regulile pe o pagină

Feedback: editor@gobase.org